1.02.2024 г.

Януарско предизвикателство 2024

По време на коледно - новогодишната ни ваканция прочетох един вдъхновяващ текст за новогодишни обещания. Едно от тях беше да правим нещо ново всеки месец и да тренираме постоянството си. Стори ми се достатъчно предизвикателно и го приех! 
Януарското предизвикателство реших да бъде снимка хайлайт на всеки ден от месеца. Отворих си очите да търся детайлите около мен, да виждам уникалност и интересното в ежедневните битови гледки. И ушите да си отворих, всъщност, както ще стане ясно :) 

 Първият ден на януари 2024-та ми започна с новогодишния концерт на виенската филхармония и слънчево време, което върви ръка за ръка с новогодишна разходка до Белведере. На същия ден сутринта реших, че ще стартирам 31 дневното предизвикателство с една снимка на ден. Първата снимка просто ме намери! 

1. Януари!


 2. Януари! 
Денят е първи работен за годината, а на всичкото отгоре и вторник, което е почти понеделник! Влача се по корем от един стол на друг и работя от немай къде! Но! Денят все пак беше продуктивен в личен и професионален план! 


 3. Януари! 
Днес е любимата ми сряда от годината, защото стартира Доктор в планината с нов сезон! Йеййй! Заради филма отлагам срещи и строявам момчетата да си легнат рано. Снимката трябваше да е на кадър с любимият ми актьор, но се забавих!


 4. Януари!
Днес е един от най-ветровитите дни във Виена, а тук това граничи с ураганен вятър. Цял ден се радвах на слънчевите лъчи през прозореца. Усмихнах се на девойка, наслаждаваща се на вятъра като Кейт в Титаник на отсрещната тераса, а торбичка се рееше като чайка из кристалното небе. Вятърът ни донесе дъбово листо на балкона! 


 5. Януари! 
Петък, правим го кратък и бягам с момчетата да караме кънки! Харесва ми австрийският подход към краткия петък! 


 6. Януари! 
Снимката е направена в 14:30ч. през деня, Борис се завърна от гостуване при приятеля му Линус, където бяха общо 4-ма младежи поканени. Легнали си в 5ч. сутринта и спали общо четири часа. Прибра се, взе си душ и легна. Голямото ни момче! 


 7. Януари! 
Най-накрая да намеря писмено оправдание за моята безкрайна драма с ученето на немски, независимо от 2024 обещанието ми да го преборя с голяма крачка тази година! В Тайм травел музей сме във Виена! 


 8. Януари! 
Guess who is back with inspiration to create art! След повече от 10 г. музата ми за творене с ръце ме навести. Дано се задържи по-дълго.   


9. Януари! 
Едно от най-благите ми усещания и наслади за хората около мен е когато ги виждам да растат лично и професионално. Това е и лидерската ми мисията в живота, да отключвам възможности за развитие. Така се случва с готварските умения на Ники! За втори път в живота си готви пиле с картофи и то с мерак. И да, за някои това е рутина, за нас това е грандиозен успех и го отпразнуваме!


10. Януари! 
Случвало се е често да имам трудна ситуация и едва след известно време да ми хрумне перфектното поведение, което е щяло да я направи лесна. Най-често вербално такова. След един годишен квартал в тюхкания, си правя резолюция да се обръщам по-често към тези три карти с полезни ситуационни въпроси! 


 11. Януари! 
Днес Ники ми изпрати следната статистика за 2023-та в пътешествия! Усмихна ми деня! На път се чувствам най-вече човек! 


 12. Януари! 
Животът ни изпраща изпитания всеки ден! Изпитанието на една майка от съседния блок е да се грижи за парализираното си детенце и всяка сутрин в 6:30 да го изпраща на рехабилитация. Стои до микробуса, докато потегли и го изпраща с поглед! За истинските силни хора на този свят! 


 13. Януари! 
Събирателен пункт за елхи в квартала. Една от големите ми първоначални изненади в Австрия беше масовата употреба на живи елхички. Все още изпитвам вътрешна борба по темата. Може би един ден ще е друго, когато намеря дълбоко скрита логика за прекъсване на кислороден поток за сметка на душевна наслада. 


 14. Януари! 
След няколко часово ски каране в планината на чист въздух с приятели, с изненадваща кооперативност от страна на децата да станем рано в неделя и в 8.07ч вече да сме на път, седнахме да хапнем в дървена хижа като в приказките, от която се носеше мирис на домашно приготвена храна. Вътре съзрях тази табела, която съвпадна така добре с настроението ми. А защо не и утре да е такъв! 


 15. Януари! 
 Понеделник е! Вторият работен за годината! Какво по-добро време за поставяне на цели с утвърдителен характер за изграждане на добро навици! - препратка към снимката от 10 Януари! Снимам картите за втори път без да се усетя! 

 16. Януари! 
 Изпратих тази снимка на колежка, която обожава котките. Тя ми написа - каква щастливка съм! Аз й отговорих, че оценявам силно този момент на доверие! Щастлива съм, че имам тази пухкава топка любов и нежност вече 16 години! Спяща поза на котка, търсеща докосване и близост!
 17. Януари! 
Гледка от зимната градина ресторант в Ерсте Кампус, където бях на отворена среща със CRO-то на Ерсте. Завързах няколко нови познанства и се получи приятна дискусия с гледка към нощна Виена!


 18. Януари! 
 Атанасовден е! Посрещаме го с пъстър букет от лалета и сме благодарни, че живеем в глобален свят, където придвижването на хора и стоки е така лесно! Ухае ми на Амстердам с привкус на Климт! 


 19. Януари! 
 Петък е! Най-добре си партнира с планове за пътуване и чаша вино! 


 20. Януари! 
 Студено е, няма достатъчно сняг за ски, планираме да изкопираме Сива и да си изкараме деня ето така: 


 21. Януари! 
 Откраднат момент на блаженство по време на наситен със социални събития ден. Отрязък от време след гости за късна и мързелива закуска с гофрети и разходка до Белведере под залязващото зимно слънце. Симеон репетира за концерт с китарата, докато аз чета книга. 


 22. Януари! 
 Вечеряме си преди няколко дни кротко и спокойно, когато на вратата се явяват трима полицаи, за да издирват кой е светил с лазер в отсрещната офисна сграда. Бинго! Имаме един такъв! Смъмриха ни добронамерено и ни оставиха в озадачение да си мислим … за гражданските общества по големия свят! 


 23. Януари! 
 Любима пешеходна пътека в близост до българското училище, привнасяща ни настроение всеки път, особено пък и като хванем зелена вълна. Подминавам я и забелязвам пред мен случайна дама с кученце, подаваща салфетки на случаен възрастен колоездач, забърсващ водата от падналия неочакван дъжд. Неслучайно добро между непознати на една случайна улица.   


24. Януари! 
 В офиса от 8.00 до 17:30 в срещи и високо темпо! Имам космическа мотивация да променя статуквото! Търся формулата! 


 25. Януари! 
 Средна Сърнена гора! Нейде зад тази красота е родният край, към който летя със 100 км. в час и се вълнувам всеки път от гледката и очакването! Някак си по детски! Дали щеше да е така специално, ако всяка седмица пътувах … или е така вълшебно, защото времето е откраднато само за мен! 


 26. Януари! 
 Вкъщи при мама ароматът на зима е топлина! 


 27. Януари! 
 Любимо местенце от детството … специални причини имам колкото за дните в годината! 


 28. Януари! 
 Студ скова града и колкото и да исках да направя снимка на града високо от паметника, силите ни стигнаха да стигнем само до ресторанта! Закривам зимното бягство в родния град с “добре дошли” табелата, защото всяко довиждане е начало на ново виждане. 


 29. Януари! 
 Събуждане с гледка на изгрев е благодат! Софийски изгрев! Докато чаках на автобусна спирка, млада дама застана пред мен да снима част от таблото, но не разписанието. Снимаше някакви драсканици. Беше надпис “някой те обича”. Стори ми се тъпо да снимам и аз, искаше ми се! 


 30. Януари! 
 Улично изкуство по софийските улици. Яко е да си даваме време, за да фокусираме малките красоти по пътя ни! 


 31. Януари! 
 Призив в столичен градски транспорт. Глаголът ми тази година е заедност! Сготвена и с любов очаквам чудеса!

Простата математика сочи, че когато едно добро се сподели, то се умножава поне по броя на получателите! Споделена заедност е общият знаменател! Търси се корен квадрат! 

Няма коментари: